Malmö

Svår policy försvårar för skolor

Malmö stad har som enda storstadskommun en policy för hur skolorna ska agera vid misstanke om brott. Ändå hanterar skolorna polisanmälningar olika, visar den granskning som P4 Radio Malmöhus har gjort.

– Det här är ju ganska komplicerat. Men förutsättningarna blir större, man får hjälp av detta material, om man samarbetar med polisen, säger Mariana Mauritzon, som är samordnare för det brottsförebyggande arbetet i Malmö och direkt ansvarig för att policyn togs fram.

I Malmö stads policy står det att ”skolan bör anmäla till polisen när de får kännedom om att det begåtts ett brott på skolan” men att ”skolan noga bör överväga och vara restriktiva vad det gäller polisanmälningar mot de yngre elevgrupperna.” Skadegörelse ska alltid polisanmälas. Policyn togs fram av Malmö stad, polisen och åklagarmyndigheten 2002, eftersom man upptäckt att det fanns stora tveksamheter bland skolorna hur man skulle agera.

Men i den genomgång som P4 Radio Malmöhus gjort av skolbrotten förra året visar det sig att skolorna ändå agerar olika. Vissa anmäler så gott som allt, andra anser att en polisanmälan sällan leder någonvart.

– I samband med att policyn blev klar var vi ute och informerade, men jag förstår att det behövs en upprepning. Vi skulle också behöva revidera policyn, säger Mariana Mauritzon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".