Malmö

Mänskligt fel orsakade gasexplosion

Det var ett fel på installationen som orsakade gasexplosionen i en villa på Limhamn i Malmö i höstas. Det står nu klart efter att Eon Gas egen utredning är klar. Nu lovar företaget att det här aldrig ska hända igen.

– En sån här olycka är egentligen osannolik. Det finns ingen gasanläggning i Europa som är mer kontrollerade än de på Limhamn, säger Bengt Ekenstierna, som är ordförande i den kommission som tillsattes efter gasolyckan.

Det var i oktober förra året som en villa på Limhamn exploderade efter att gas läckt in i huset. Problemet var att en så kallad mellanklämring inte satt som den skulle, något den inte gjort det sen installationen 1984.

Nu har Eon Gas kontrollerat alla villor som skulle kunna ha samma fel, utan att hitta något speciellt.

Både ägaren till huset som exploderade och ägarna till de närliggande villor som fick skador har också ersatts fullt ut av Eon. Arbetet med kontroller och undersökningar kommer nu att fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".