Skåne

Få lärartimmar ger inte kvalitet på högskolan

Studenter som läser humaniora eller samhällsvetenskap vid Lunds, Göteborgs eller Uppsala universitet har i snitt bara fem till sex timmar lärarledda lektioner i veckan. Det visar studentkårernas undersökning.

Samtidigt är det få studenter som klarar att lägga mer än 20 timmar i veckan på självstudier. Bristen på undervisning på lång sikt ett av de största kvalitetsproblemen.

– Vad händer om du stöter på en fråga och det dröjer en och en halv vecka tills du har nästa tid i klassrummet och ingen att fråga. Det handlar om utbildningens kvalitet, men också om till exempel presentationsteknik eller kritiskt tänkande. Det är saker som är väldigt svåra att sitta och läsa in på egen hand så där behöver du stöd från lärare och diskussionerna med kurskamrater, säger Lunds universitets studentkårsordförande Hanna Ericsson.

Enligt Lunds studentkårers undersökning är det få studenter som klarar av att lägga mer än 20 timmar per vecka i självstudier. Lägg till 5-6 undervisningstimmar, så blir det långt ifrån heltid och liknande siffror har Högskoleverket kommit fram till. 7 av 10 heltidsstudenter pluggar mindre än 30 timmar i veckan. Men skillnaderna är stora mellan olika fakulteter. Teknikstudenter får nästa fyra gånger mer undervisning i Lund än humanisterna.

I den statliga utredningen ”resurser för kvalitet” föreslog utredaren Dan Brändström i höstas en höjning av grundpengen per högskolestudent med 50 procent.

Och universitetskanslern Anders Flodström tyckte att regeringen kunde ta den miljard man fick över förra året för att högskolorna inte lyckats fylla alla studentplatser, till sin kvalitetssatsning. Men det blev bara 240 miljoner. Det är alldeles för lite för att påverka antalet undervisningstimmar nämnvärt, enligt Anders Flodström.

– De utbildningar som har fem timmar i veckan är inte förenligt med hög kvalitet i högskolan, säger Anders Flodström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".