SKÅNE

Tungt ansvar för anhöriga när kommuner stänger äldreboenden

Antalet platser på särskilda boenden för äldre i Skåne har minskat de senaste åren, samtidigt som allt fler blir allt äldre. Det visar en granskning av äldreomsorgen som nyheterna har gjort.

Konsekvensen av färre platser och fler äldre blir att de anhöriga tvingas ta ett allt större ansvar när hemtjänsten inte heller hinner med.

– Jag är bunden här hos henne och får anpassa mitt liv efter hennes rutiner och hemtjänstens insatser. Ska jag gå på bio måste jag till exempel bestämma det en månad innan, säger Alexandra från Malmö, som egentligen heter något annat som har tvingats flytta in hos sin mamma för att sköta henne.

Antalet äldre som bor på särskilda boenden i Skåne har minskat med cirka 16 procent från år 2000 till år 2006. I Malmö är minskningen nästan en fjärdedel. Det visar statistik från Socialstyrelsen.

Samtidigt har väntelistan till boendena varit lång den senaste tiden. Vid årsskiftet 2006/2007 stod cirka 400 äldre på väntelistan till ett särskilt boende i Skåne.

Men hemtjänsten har ökat de senaste åren, ungefär lika mycket som man har dragit ner på platserna inom särskilda boenden. Tanken har varit att hemtjänsten ska ta över en del av ansvaret så att de äldre ska kunna bo hemma så länge som möjligt. då läggs mycket av ansvaret på de anhöriga. En jättebra tanke säger Alexandra men det fungerar inte så länge de anhöriga får så dåligt stöd från kommunen.

– Om alla vi hade strejkat från och med måndag så undrar jag vad som hade hänt i samhället. Jag tror att det hade brakat ihop. Vi gör det här frivilligt för att vi vill att våra anhöriga ska hade bra den sista tiden men det är ingen som vet hur mycket vi ställer upp säger Alexandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".