Ledningsflytt drar ut på tiden

Flytten av högspänningsledningen i Södra Sandby drar ut på tiden. Trots att både Lunds kommun och länsstyrelsen sagt att ledningen bör flyttas utreder Svenska kraftnät om kraftledningen genom Södra Sandby kan vara kvar.
- Svenska Kraftnät utreder bland annat om man kan flytta ledningen norr om Södra Sandby, men också om man kan låta den stå kvar i befintligt läge, säger kommunalråd Christine Jönsson (m) i Lund. De som bor i Södra Sandby har under snart tio år kämpat för att få bort högspänningsledningen. Magnetfältstyrkan mäts i mikrotesla och Länsstyrelsen menar att gränsen bör ligga vid 0,2 mikrotesla. Men vid 173 hus i Södra Sandby överskrids detta värde. Svenska Kraftnäts utredning tar lång tid men jag är nöjd med deras arbete och föredrar att utredningen tar den tid den behöver och blir ordentligt gjord, säger Christine Jönsson. Både Lunds kommun och Länsstyrelsen anser att ledningen bör flyttas med hänsyn till de boendes hälsa. Energimyndigheten har ålagt ledningsägaren Svenska Kraftnät att tillsammans med alla berörda parter ta fram ett genomförbart förslag. För att försöka få ledningen att stå kvar undersöker Svenska Kraftnät en ny typ av elstolpar som kan halvera magnetfältsnivån. Men Ann-Margret Järås som bor nära ledningen menar att värdena ändå kommer ligga högt över normalvärdena. - Värdena med den nya metoden kommer ändå att ligga nästan tio gånger högre än de värden där man märkt en fördubblad barnleukemirisk och femton gånger högre än vad länsstyrelsen rekommenderar för bostäder, säger Ann-Margret Järås.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".