SKÅNE

"Ingen ska behöva avstå från sitt eget liv"

Anhöriga ska inte behöva avstå från sina egna liv för att sköta sina äldre närstående. Det säger Malmö anhörigförening. Anhörigvårdarnas situation blir allt tuffare när kommunerna minskar antalet platserna på särskilda boenden för äldre.

– Man tar på sig mer och mer och det blir oerhört slitsamt för även om många anhöriga vill vårda och ta hand om sin närstående i hemmet tror jag att det känns väldigt pressande att veta att det är svårare att få en plats på ett särskilt boende idag, säger Håkan Nilsson, sekreterare i Malmö anhörigförening.

Håkan Nilsson tror inte på tanken att minska antalet platser på särskilda boenden. Han menar att de anhöriga drabbas mycket hårt av det.

För dåliga alternativ
Kommunen erbjuder alternativ för att underlätta för anhörigvårdarna i form av till exempel korttidsboenden, växelvård och avlastning. Men det är alternativ som många väljer bort på grund av tidigare dåliga erfarenheter, och väljer att göra jobbet själva istället, säger Håkan Nilsson.

Att kvaliteten på alternativen är så dålig att många anhöriga känner sig mer eller mindre tvungna att sköta sina närstående själva är enligt Håkan Nilsson äldreomsorgens stora problem idag.

– Många väljer att inte låta sin närstående som man vårdar komma till avlastningsplatser för att man tycker att personen i fråga kommer hem i sämre skick än när de lämnade och att det blir bättre om de löser det genom att själva ta hand om sina närstående och det tycker jag är väldigt sorgligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista