Kommunal borgen för Ringsjö Energi

I Eslöv och Hörby kommun har respektive kommunstyrelse beslutat att de ska gå i borgen för Ringsjö Energi. Idag, måndag, skall kommunfullmäktige i de båda kommunerna ta ställning till om man skall gå i borgen för 80 miljoner kronor.
- Med tanke på att Ringsjö Energi uppfyllt kraven på att byta ut VD och styrelse, tror jag att beslutet i kommunfullmäktige kommer bli att vi säger ja till borgen på 80 miljoner kronor, säger Mikael Kourtzman i Eslövs kommunstyrelse. De ekonomiska problemen i Ringsjö Energi kom till känna i januari i år. Då hade elbolaget akut penningbrist och fick en utökad kredit av Eslövs kommun på 30 miljoner. Några veckor tidigare hade man lånat 50 miljoner kronor på den öppna elmarknaden. När Ringsjö Energi sedan behövde ytterligare 50 miljoner sade Eslövs kommun stopp och beslutade att VD:n för elbolaget skulle avgå. Även resten av elbolagets styrelse städade då sina skrivbord och lämnade sina jobb. En av orsakerna till att företaget blöder är att kunderna erbjudits låga elpriser trots att priserna på marknaden steg. Om kommunfullmäktige belutar att ägarna till Ringsjö Energi, som är Eslöv och Höör kommun, ska gå i borgen innebär det att Eslöv står för 80 procent och Höby för 20 procent av de 80 miljonerna. Skulle företaget, trots ny VD och styrelse, inte lyckas lösa de ekonomiska problemen är det skattebetalarna som drabbas. - Det är ett borgensåtagande som alla andra vilket innebär att skattebetalarna får vara med och betala vid eventuell förlust. Men så tror vi inte det kommer bli, säger Mikael Kourtzman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".