Kävlinge förlorar pengar för skolpersonal

Kävlinge kommun förlorar två miljoner kronor som skulle använts till att anställa mera personal i skolorna. Detta efter att Skolverket följt upp hur kommunerna använt de så kallade Wärnerssonpengarna.
Skolverket följt upp hur kommunerna använt de pengar man fick förra året för att öka personaltätheten i skolorna. Men det visar sig att Kävlinge kommun bara har använt en miljon av de tre man fick, och därför håller Skolverket inne två miljoner av de tre man fått för detta läsår. För Eva Nilsson, ordförande i Lärarförbundet i Kävlinge, kom bekskedet om att Skolverket nu håller inne de resterande två miljonerna av wärnerssonpengarna som en överaskning. - Det är fruktansvärt, vi jobbar med att försöka dra in på folk och så visar det sig att det är såhär, säger hon. Kommuner som fått bidrag är skyldiga att redovisa hur pengarna använts och hur personaltätheten förändrats. I den uppföljning som Skolverket gjort av förra årets beviljade statsbidrag visade sig att Kävlige kommun var näst sämst i Sverige på att använda pengarna. Också Eslövs kommun finns med på tio-i-botten-listan över kommuner som inte använt pengarna. De var beviljade 2,8 miljoner men utnyttjade bara drygt två av dessa. De går därför miste om 600 000 i vårens utbetalning. Enligt reglerna ska pengarna användas till att öka personaltätheten på grundkskolor, gymnasieskolor, särkolor och till och med fritidshem. Kommuner som fått bidrag är skyldiga att redovisa hur pengarna använts och hur personaltätheten förändrats. Det är den redovisningen som ligger till grund för den uppföljning som nu Skolvekret har gjort. - Lärarförbundet kommer att gå vidare med detta och se vad det är som händer, säger Eva Nilsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".