LUND

Uardaspexet 100-års jubilerar

När Lundaspexet Uarda fyller 100 år blir det festligt värre i närvaro av kronprinsessan Viktoria. Den 26 april är det premiär i AF-borgen. Men jubilaren firas även på andra sätt.

– Detta sjungs mellan den vackra prinsessan Uarda, prisessan som hittades Mose i vassen och hennes loverboy Abdub Hamil, arabisk utbytesstudent vid universitetet i Memphis, berättar Olof Jarlman från Lundaspexarna

Det var 1908 som uardaspexet såg dagens ljus. Och det spelas regelbundet vart femte år för att alla lundastudenter ska ha möjlighet att se det under sin studietid. Som vanligt handlar det om faraos dotter som fann Moses i vassen.

Utöver föreställningarna som firas jubileet med en stor frackfest, det kommer ges ut en jubileumsbok och det blir en utställning om Urarda på Kulturen då det också har utlovats tre levande kameler på plats. Man kan ju fråga sig varför uarda överlevt i 100 år.

– I Uarda spelar alla sina roller i profil och spexet är inramat i egyptiskt formspråk med den humor man hade på den tiden vilket lämnar stort utrymme för dagens spexare att ta sig friheter att improvisera på scen