Höllviken

Krossade rutor kostar en kvarts miljon

Under de senaste nätterna har det krossats ett 100-tal rutor och glasdörrar på bland annat skolor i Höllviken. Skadegörelsen på orten är omfattande och den kan ha att göra med de senaste oroligheterna i Danmark, tror Håkan Hydén, professor i rättssociologi vid Lunds Universitet.

– Det här blir, tyvärr, ett destruktivt sätt att markera att vi finns, från ungdomarnas sida och att vi inte är nöjda med hur det är, säger Håkan Hydén, professor i rättssociologi vid Lunds Universitet.

Det är ofta tillfälligheter som gör att skadegörelsen sprider sig som den gjort i Danmark den senaste veckan. Samtidigt har upplopp av den här typen en tendens att smitta av sig och inspirera andra i samma situation.

För att undvika en liknande situation i Skåne tror Håkan Hydén att den svenska polisen ska undvika att agera provocerande, något de danska kollegorna fått kritik för.

– Men i en förlängning måste man dra in de unga i meningsfulla aktiviteter. Det kostar samhället mycket i pengar och socialt engagemang. Men vi måste vara medvetna om behovet, säger Håkan Hydén.