MALMÖ

Många mår dåligt men få söker vård

Rosengårdsborna lider oftare än andra malmöbor av psykisk ohälsa. Men samtidigt söker invånarna i Rosengård vård mer sällan än malmöbor i andra stadsdelar. Det visar en forskningsrapport som Malmö Högskola presenterar idag.

– När vi jämförde Malmös olika stadsdelar visade det sig att de som bor i Rosengård underkonsumerar psykiatrisk vård, trots att analyser av vårdbehoven visar att rosengårdsbor behöver mer vård, säger projektledaren för studien, Margareta Östman.

Enligt rapporten finns det många anledningar till varför så. Personer från andra kulturer förknippar ofta en psykisk sjukdom med en skam över att man skulle vara galen. Dessutom finns det inte många psykmottagningar på plats ute i själva stadsdelen, säger Margareta Östman.

– Jag tror inte att stödsystemen är anpassade till invandrares behov, vi har vår svenska modell, fortsätter hon.

Eva Alterbeck är Rosengårds stadsdelschef och hon är inte förvånad över att Rosengårdsborna, trots att de har ett större behov, utnyttjar psykiatrivården i mindre utsträckning än andra malmöbor.

– Många har behov som inte blir tillgodosedda och det gäller inte bara psykiatrisk vård utan överhuvudtaget i livets alla skiften, säger Eva Alterbeck, stadsdelschef i Rosengård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".