Barnmorskeförening protesterar mot tidig hemgång

Beslutet vid Lunds universitetssjukhus om att låta omföderskor åka hem redan sex timmar efter förlossningen är framforcerat och innebär att kvinnor går miste om vila och viktigt information. Det anser ledningen för Malmöhusläns barnmorskeförening. I ett öppet brev kritiserar dom bland annat att beslutet om tidig hemgång har kommit fram allt för hastigt.
- Det har gått för snabbt för både de gravida kvinnorna och för de som arbetar inom mödravården, säger Anna Palmstierna-Bengtsson som är ordförande för Malmöhus läns barnmorskeförening. Vi har haft flera gravida kvinnor som ringt till oss för att de varit oroliga över beslutet. Många vill nu istället att föda på andra sjukhus i Skåne. Hem efter sex timmar Från den första februari måste omföderskor på Universitetssjukhuset i Lund åka hem efter sex timmar. Tidigare har man fått stanna tre dagar på patienthotellet, men den möjligheten ges nu bara åt förstföderskor och mammor med komplikationer. Malmöhus läns barnmorskeförening föreslår nu istället att tiden på patienthotellet skall vara individuellt anpassad. - Alla kvinnor är olika och behöver mer eller mindre stöd, säger Anna Palmstierna-Bengtsson. Behöver amningshjälp Ledningen för barnmorskeföreningen befarar att vissa omföderskorna inte får tillräckligt mycket professionell hjälp, med till exempel amning, om de skickas hem för tidigt. - Dessutom får de inte tillräckligt mycket vila när de kommer hem till de vanliga sysslorna och kraven i hemmet, säger Anna Palmstierna-Bengtsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".