KLIPPAN

Kommunanställda kan få hyra miljöbil

Klippans kommun planerar att erbjuda sina anställda att hyra miljöbilar efter ungefär samma modell som tidigare tillämpats med hemdatorer. Idén föddes när politkerna diskuterade kommunens miljömål, där en punkt är att skapa en mer miljövänlig trafik.

– Vi vill öka andelen miljöbilar i kommunen och ge en marknad för de som levererar energin, vi vill ha ett par biogas- och etanolmackar i vår kommun och att vi kan skapa förutsättningar för våra anställda att skaffa sig en trygg och säker bil, säger kommunalrådet Bengt Svensson (m).

Erbjudandet ska gå ut till omkring 1 500 fast anställda i Klippans kommun. De anställda får då hyra bilen under tre år och efter det finns möjlighet att överta bilen eller lämna tillbaka den. Kommunen fungerar bara som en förmedlande länk.

Men i och med att kommunen gör upphandlingen räknar kommunen med att de anställda kan tjäna mellan 800 och 2 000 kronor i månaden, beroende på vilken bilmodell som väljs, jämfört med om bilen hade köpts privat.

Att kommunen på det här sättet kan subventionera miljöbilar till sina anställda är möjligt eftersom kommunen räknar med att få ett bättre pris än vad en privatperson hade fått men det beror även på vissa skattetekniska skäl.

– Den som ska köpa en ny bil och som enskild väljer det här konceptet får en viss inbyggd ekonomisk bonus, säger Bengt Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista