Skåne

Lund i topp, Bjuv i botten

Studietraditionen i Lund fortsätter att vara stark. Där läser tre av fyra ungdomar vidare på universitet eller högskola efter gymnasiet. I Bjuv däremot är det tvärtom. Kommunen hittas bland de tio kommuner som har lägsta andelen ungdomar som satsar på akademiska studier.

Högskoleverkets nya rapport visar att universiteten och högskolorna fortsätter att tappa studenter, och att det dessutom är stora regionala skillnader.

De flesta länen följer den traditionella trenden med fallande siffror de senaste sex åren, med en tydlig nedgång under det senaste året, men det finns vissa kommuner inom länen som sticker ut. I Lund är det mer regel än undantag att läsa vidare.

Även Lomma och Vellinge är med på tio-i-topplistan. Andra kommuner i Skåne, som har höga siffror, är Simrishamn, Ängelholm och Höganäs.

Högskoleverket menar att det är olika faktorer som kan förklara de regionala skillnaderna. Närhet är en. Av de femton kommuner som ligger i topp, finns det ett universitet eller högskola i närheten. Föräldrarnas yrke och utbildning är en annan.

Vid en jämförelse har man sett att i kommuner som har en hög andel utbildade i åldrarna runt 50 läser fler ungdomar vidare efter gymnasiet. Men det finns också kommuner i Skåne som ligger långt ner på listan. Bjuv, Tomelilla och Bromölla är sådana. Det som kännetecknar de kommunerna som ligger långt ner är att de är små och att de har en relativt låg andel med eftergymnasial utbildning i föräldragenerationen.