VELLINGE

Information i skolorna ska stoppa sabbet

Skolorna i Vellinge kommun ska ta fram ett informationsprogram för att förklara för eleverna vad skadegörelse som den på Ljungenskolan i helgen kan få för konsekvenser, rättsligt och ekonomiskt.

– Eftersom detta var rätt korkat gjort kanske de inte förstår konsekvenserna, säger Cecilia Lemann Brunnsjö som går i sjätte klass på Ljungenskolan.

Allt glaskross är uppsopat, men än är många rutor igentejpade i väntan på glasmästare. För att helgens skadegörelse ska bli en engångsföreteelse ska vaktbolagens närvaro utökas på skolan, på sikt kan det bli övervakningskameror längs fasaderna, men framförallt vill kommunen att skolorna ska informera om vilka konsekvenser skadegörelsen kan få.

– Vi måste tydligare än tidigare undervisa, informera och berätta för våra ungdomar vad sådant här leder till. De blir skadeståndsskyldiga och det kan bli svårt att få körkort, säger Lars-Ingvar Ljungman (m), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

Men 20-åriga Ljunghusenbon Louise Hardebo som passerar sin gamla skola tror inte att varningar räcker.

- Det kanske hjälper lite men jag tror att det stora problemet är att folket inte har något att göra, Strandbaden är borta och nu är det sportlov. Det är sjukt att de ska behöva slå sönder saker men jag tror att det hade varit bäst att bygga upp något där man satsar på ungdomar istället, säger Louise Hardebo.