’Malmö

Fem tonåringar dömda för fastejpning

I det uppmärksammade mobbningsfallet i Malmö dömdes på torsdagen fem tonårspojkar som vid två tillfällen tejpat fast en 14-årig pojke. De dömdes av Malmö tingsrätt till ungdomstjänst i mellan 35 och 120 timmar för olaga frihetsberövande.

De fem dömda pojkarna är mellan 15 och 16 år gamla. Den misshandlade pojken är 14. Två gånger med elva dagars mellanrum fördes han bort av ungdomarna och tejpades fast, först vid en stolpe, den andra gången vid ett träd och filmades. Vid ett av tillfällena virades den grova tejpen runt kroppen, runt huvudet och drogs åt så hårt att han hade svårt att andas.

Den mobbade pojkens mamma är kluven till dagens dom.

– Jag tycker att det är synd om pojkarna, men samtidigt är det rätt åt dem. Ingen vill se unga pojkar börja livet med något sådant här. Det är bra att det kommit till en rättslig prövning. De som mobbar ska veta att det kan komma en dom, säger hon.

Det är också det här tillfället som åklagaren och tingsrätten bedömer som det allvarligaste övergreppet. De fem pojkarna skall nu gemensamt betala ett skadestånd på över 35 000 kronor. Den mobbade14-åriga pojken har redan fått ett rekordstort skadestånd på 87 500 kronor efter en förlikning med Malmö stad.

Barn- och elevombudet vid Skolverket har drivit frågan och skadeståndet är det största som betalats ut sedan barn- och elevskyddslagen trädde ikraft.