TRELLEBORG

Stopp för kontanthantering på bussar

Fackförbundet Kommunal stoppade på torsdagseftermiddagen all hantering av kontanter på Arrivas bussar som kör i Trelleborg och på Söderslätt. Orsaken är två inbrott på bussdepån i Trelleborg.

– Inbrotten verkar ha varit välplanerade, dessutom har de förstört övervakningskamerorna och då finns det risk för nya inbrott, kommer det en förare då kan det uppstå en farlig situation, säger kommunals sektionsordförande Lars Hesselmark.

Kommunals skyddsombudsstopp för kontanthantering kom på torsdags eftermiddagen och gäller Arrivas stadsbussar i Trelleborg och Söderslättsbussarna, alltså regionbussarna mellan Malmö och Trelleborg.

– Stoppet är en överraskning för oss, säger Niclas Blomqvist, produktionschef på Arriva i Skåne.

Han säger att bussbolaget nu ska diskutera med fackförbundet och Arbetsmiljöverket för att lösa problemet på bästa sätt för alla parter.

Kommunal har länge drivit frågan om att busschaufförer inte ska behöva hantera kontanter på bussarna på grund av rånrisken. I Stockholm och till sommaren också i Göteborg kan man inte längre köpa biljett ombord med kontanter och torsdagens stopp kan ses som ett led i den strävan.

– Det är en markering från oss att vi tycker att kontanthanteringen är onödig. Det innebär stora risker, säger Lars Hesselmark.