Skåne

Tung trafik ska bort från småvägarna

Vägverket vill påverka tillverkarna av GPS-mottagare att styra om tung trafik från småvägar i Skåne. Många skåningar längs småvägarna har reagerat på alla lastbilar.

Vägverket misstänker att många lastbilsförare väljer de kortaste och inte de största vägarna, när GPS-mottagaren pekar ut vilka vägar de ska köra.

– Vi får se till att det finns en särskild meny i vägdatabasen som talar om vad som är lämpligast för den tunga trafiken, säger Kjell Lindahl, kundansvarig för näringslivets transporter på Vägverket i Skåne.

I Skåne har Vägverket fått in reaktioner från folk längs väg 104 mellan Sjöbo och Gårdstånga och vid kustvägen mellan Trelleborg och Ystad. Även i Östra Sönnarslöv utanför Degeberga kommer det in klagomål om att framför allt utländska lastbilsförare genar över byn på vägen uppemot Tollarp.

Vägverket vill att lastbilsförare ska undvika små vägar, eftersom de inte är anpassade för den tunga trafiken. För att få lastbilschaufförerna att vilja välja större vägar ska Vägverket ge förbättrad information vid färjelägena.

– Utmed de stråken vill vi ha en lite högre standard med rastplatser och parkeringsfickor och så vidare, säger Kjell Lindahl.