Försöksdjur kan sparas med ny teknik

En konstgjord slemhinna som ska kunna ersätta försöksdjur håller på att utvecklas vid Biomedicinskt center i Lund. Professor Ingemar Carlstedt har fått två miljoner kronor för att utveckla den konstgjorda slemhinnan.
Pengarna kommer från Centrala Försöksdjursnämnden och deras förhoppning är att den konstgjorda slemhinna kommer kunna ersätta djurförsök. Idag används möss och råttor men även marsvin och katter inom slemhinneforskning. - Det primära är att utveckla en modell av en luftvägsslemhinna, men det är en bra sidoeffekt om det kan spara försöksdjur, säger Ingemar Carlstedt. Den konstgjorda slemhinnan kommer att utsättas för läkemedel, bakterier och andra irriterande ämnen för forskarna ska kunna se om den reagerar som en mänsklig luftvägsslemhinna. Om den fungerar som den ska kommer den kunna ersätta försöksdjur vid forskning och utveckling av läkemedel mot bronkit och andra luftvägssjukdomar. - Att använda en konstgjord luftvägsslemhinna är billigare än att använda försöksdjur och gör det möjligt att testa fler och djärvare saker, säger Ingemar Carlstedt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".