MALMÖ

Före detta patienter planerar att polisanmäla felbehandlande tandläkare

Flera patienter som behandlats av den malmötandläkare som kritiserats av Socialstyrelsen, har startat en egen förening. Föreningen mot tandfusk har 25 medlemmar och planerar nu att göra en polisanmälan mot tandläkaren.

– Jag hade inget fel på mina tänder, tvärtom de var nybehandlade. Jag vet inte vad han gjorde men han lyckades plocka bort allt jag hade i överkäken och när jag bad honom att sätta tillbaka det, bröt han av två tänder, säger Kurt Neurath är en av föreningens medlemmar och som ursprungligen kom till tandläkaren för att få en bettskena.

Kurt Neurath, som fyller 90 år i år gjorde han sin första anmälan mot tandläkaren till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, redan för fyra år sen. Men han fick avslag, både där och senare i länsrätten. Nu är han en av de nyaste medlemmarna i Föreningen mot tandfusk, som än så länge bara haft två möten. Gemensamt för alla medlemmarna är att de behandlats av tandläkaren i Malmö.

– Många av oss har trott att vi har varit ensamma, att man haft otur med sina tänder men när man ser hur många som blivit drabbade inser man att man kanske haft mer otur med tandläkaren, säger Lena Andersson.

Totalt har Socialstyrelsen fått in ett hundratal anmälningar mot tandläkaren under de senaste tio åren. Men det är inte just honom Föreningen mot tandfusk främst vänder sig mot, utan snarare myndigheterna som låter det hela fortsätta.

– Myndigheterna har hållit honom om ryggen i tio år och under den tiden har han förstört människors liv och det ska man inte få lov att göra med myndigheternas goda minne, säger Ann-Britt Pettersson, grundaren till Föreningen mot tandfusk.

Målet för föreningen är att tandläkaren blir av med sin legitimation och att myndigheterna inte fortsätter att hålla tandläkaren bakom ryggen.