Halva orkestern bort om inte bidragen ökar

Malmö opera och musikteater måste säga upp halva orkestern om man inte får kraftigt ökade bidrag nästa år. En halverad orkester innebär att man kanske måste sluta spela opera.
I går informerades personalen och kulturkoncernens styrelse beslöt att informera ägaren Malmö kommun om de befarade konsekvenserna. Kostnaderna ökar mer än intäkterna och får inte teatern en bidragshöjning med 10 miljoner 2004, ser det illa ut för orkestern, säger kulturkoncernens vd Börje Svensson. - Ja, i första hand orkestern i alla fall, när man gör neddragningar i en sån ensemble så måste man se till att hålla balans i stämmor och då handlar det om ungefär en halvering. En sådan orkester klarar inte merparten av operaproduktionerna utan måste i så fall förstärkas. Det finns ekonomiskt utrymme för att kunna göra de förstärkningarna men frågan är om det är praktiskt och konstnärligt möjligt. Så Malmö opera och musikteater kommer kanske inte att spela opera under 2004? - I värsta fall, med det är ju vad som händer om vi inte får ett bidragstillskott. Hade man inte kunna lösa det här på annat sätt än att ta i den konstnärliga personalen? - Nä, det är där det måste ge effekt, kringpersonalen finns inget att ta på, det måste till ett drastiskt grepp alltså. Vi har sparat så många år och knaprat på alla resurser så att nu är vi inne i kärnan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".