Kristianstad

Par misstänkta för barnmisshandel

Ett par i 30-årsåldern i nordöstra Skåne misstänks för att ha misshandlat sin dotter. Misshandeln ska ha skett från det att flickan var nyfödd tills hon var ett par månader.

Rättsintyg och läkarutlåtande visar att flickan utsatts för en typ av våld som uppkommit genom så kallad shaken baby syndrom, en misshandel som kan leda till allvarliga hjärnskador.

Erfarenheten av syndromet visar att det ofta är någon närstående som utsatt barnet för den här typen av våld. Åklagare Eva Norberg säger att misshandeln upptäcktes efter en läkarundersökning, men eftersom barnet är så litet är det ännu svårt att bedöma hur allvarligt barnet skadats.

Paret som nu är misstänkta för grov misshandel av sin dotter häktades av Kristianstads tingsrätt i fredags eftersom det finns risk för att de kan försvåra den fortsatta utredningen.

Barnet har omhändertagits av de sociala myndigheterna och är nu placerat i fosterhem enligt LVU, en lag som ger rätt till tvångsomhändertagande unga människor.

De häktade paret är inte skrivna på samma adress och bor på olika orter i nordöstra Skåne. Båda föräldrarna förnekar brott.

Utredningen om misshandeln fortsätter nu och senast nästa fredag ska åklagaren ha väckt åtal mot det misstänkta paret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".