Kristianstad

Flera unga riskerar fängelse

På fredagen kommer domen i det uppmärksammade skottdramat på Gamlegården i Kristianstad, som inträffade i december förra året. Fyra unga män och en 17-årig flicka är misstänkta för inblandning i dådet.

Vissa fakta om vad som hände på vändplatsen vid Bjäregatan i Kristianstad den 5 december är båda parter överens om. En 20-årig man blev skjuten med två skott, ett i huvudet och ett i magen. Han skadades mycket allvarligt och har bland annat fått amputera ett ben.

Han som sköt var en 17-årig pojke från Kristianstad. På platsen fanns ytterligare ett antal personer, däribland de tre andra unga män som är misstänkta för mordförsök och den 17-åriga flicka som är misstänkt för medhjälp till grov misshandel.

Men medan åklagaren menar att de två skotten var försök till en ren avrättning menar 17-åringen, via sin advokat, att det handlar om vådaskott från ett barn som inte är van att hantera vapen.

En av frågorna inför domen, som kommer klockan 14 på fredagen, är hur inblandad man måste vara i ett skottdrama för att kunna dömas för mordförsök. Två av de unga männen som misstänks för mordförsök stod en bit ifrån själva händelsen och var inte beväpnade, en var beväpnad men använde inte vapnet och den fjärde sköt de två skotten.