Rökförbud på sjukhus fungerar dåligt

För snart två månader sedan infördes rökförbud på universitetssjukhuset MAS i Malmö. Men många bryter mot reglerna som bland annat innebär att personalen är hänvisade till vissa rökplatser och att de måste byta om till civila kläder när de ska röka.
- Flera gånger i veckan träffar jag på personer som står i arbetskläder och röker och jag har sagt till dem flera gånger, säger projektledaren Elisabeth Löwdahl på Rökfritt sjukhus. Ingen rökpolis Några planer på någon rökpolis har man inte. Däremot kommer Elisabeth Löwdahl gå ut och prata med arbetsledarna på sjukhusets olika avdelningar för att de ska kunna informera sin personal bättre om vad det är som gäller för rökningen. Genom att förbjuda personalen från att röka i sina arbetskläder ska patienterna slippa röklukt när de söker vård. Och genom att bara tillåta rökning på ordinarie raster och på vissa platser, hoppas man att fler ska sluta röka och att personalens hälsa ska bli bättre. Försvinner inte helt Men Elisabeth Löwdahl tror inte att det går att undvika att vissa bryter mot reglerna. - Helt realistiskt tror jag inte att det försvinner totalt. Men kan vi göra det så bra som möjligt så tycker vi att det är positivt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".