LUND

Simklubb kräver mätningar av badluft

Simklubben Poiseidon i Lund är orolig över luftkvaliteten på Högevallsbadet. Mätningar i höstas visade på höga halter av trikloramin men därefter har inte mycket hänt.

– Det senaste provresultatet som kom strax innan jul var fortfarande ett gränsvärde och därefter har man inte gjort några nya mätningar. Det innebär att vi inte alls vet hur läget är, säger Matz Widerström, ordförande i simklubben Poseidon.

Höga halter av det ohälsosamma ämnet trikloramin fanns i höstas i luften på Högevallsbadet, visade mätningar. Insatser gjordes bland annat bättre ventilation, uppmaningar till besökarna att tvätta sig bättre och minskat användande av vågmaskinen. Då gick halterna av ämnet ner.

Men sedan en av klubbens simmare svimmade häromveckan vill Matz Widerström ha nya mätningar av luften, även om ingen säkert kan säga att det finns något samband.

– Det är svårt att säga vad det berodde på men det går inte heller att utesluta, säger han.

Tidigast år 2011 kan det nya badet i Lund stå klart men fram till dess måste det finnas någon slags plan för luften i Högevallsbadet, inte minst med tanke på personalen.

– Man måste ha en plan där man kontinuerligt mäter och försöker göra det man kan för att minimera halterna av trikloramin, anser Matz Widerström.

Magnus Malmborg, tillförordnad idrottschef i Lund, säger till P4 Radio Malmöhus att han inte vill kommentera frågan förrän han satt sig in i fakta bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista