Nikotinläkemedel nu i vanliga butiker

Från och med den 1 mars blev det ju tillåtet för vanliga butiker börja sälja receptfria nikotinläkemedel. Men det var svårt att hitta butiker som var med från start. Coops butiker börjar till exempel inte sälja förrän på måndag.

– Nej, vi har satt säljstart till måndag den 3 mars mest för att det är början på en ny vecka och att det känns lämpligare att börja då, säger Ann-Marie Malm, controller på Coop Forum Jägersro i Malmö.

Det var svårt att hitta någon butik som kommit igång med försäljning av nikotinplåster och nikotintuggummin, trots att alla stora matkedjor som Ica, Coop och Axfood står beredda att börja.

Läkemedelsverket kräver 18-års åldersgräns och att nikotinläkemedlen står i direkt uppsikt av personal, vilket blir spel och tobaksdisken på Coop i Jägersro.

– Det är det enda ställe där vi har betjäning i butiken, där man kan betala det. Men vi kommer inte att kunna lämna råd som man gör på Apoteket om de här produkterna, där hänvisar vi till den information som finns i förpackningen, säger Ann-Marie Malm.

De kunder som nyheterna stötte på var positiva till de nya reglerna.

– Det blir väl mer lättillgängligt om det säljs här, det behöver inte vara Apoteket, tycker inte jag, säger Lennart Viberg.

– Ja, så länge de har koll på åldersgränsen är det väl ok, säger Per-Gunnar Konrad.

– Det är väl bra, säger Sven-Åke Andersson som tycker att det vore bra om även vanliga huvudvärkstabeller börjar säljas i vanliga butiker.

Fakta nikotinläkemedel

Den 1 mars 2008 trädde lagen om detaljhandel med nikotinläkemedel ikraft. Lagen möjliggör för andra än Apoteket AB att sälja receptfria nikotinläkemedel under förutsättning att verksamheten anmäls till den kommun där handeln bedrivs.

Lagen ställer även upp vissa krav på handeln bland annat ska verksamhetsutövaren efterleva den 18-årsgräns som gäller för försäljning av dessa läkemedel. Läkemedelsverket har tillsyn över detaljhandeln men kommunerna ska enligt lagen utöva kontroll över vissa delar.

(källa: Läkemedelsverket)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista