Malmö

Åklagare undersöker MKB:s ansvar

Det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö kan komma att få ställas till svars för storbranden på Potatisåkern i höstas. Polisens utredning är nu färdig och har lämnats över till åklagare.

Det var strax efter midnatt natten till den 27 november ifjol som räddningstjänsten fick larm om att det brann häftigt i femvåningshuset vid Limhamnsfältet. Släckningen tog flera timmar och när röken lagts sig kunde det konstateras att 80 hushåll blivit hemlösa och att byggnaden hade fått skador för närmare 150 miljoner kronor.

- Branden började efter att några hyresgäster eldat i en braskamin men det var ett fel i husets konstruktion, närmare bestämt kaminens rökrör, som gjorde att hela byggnaden fattade eld. Man skulle ha schaktat in rökrören från kaminerna. Då hade man inte fått den här effekten. Det här är byggherrens ansvar, säger kriminalinspektör Ingemar Axberg vid Malmöpolisen.

Polisutredningen är nu klar och har lämnats över till åklagarmyndigheten i Malmö och i nu ska en åklagare att ta sig an fallet. Så inom kort kan alltså ansvariga inom MKB bli åtalade för brottet framkallande av fara för annan.