Förslag om sprutbytesprojekt idag

Sedan mitten av 80-talet har narkomaner kunnat byta smutsiga sprutor mot rena på sjukhusen i Malmö och Lund. Det har väckt livlig debatt och verksamheten pågår fortfarande på försök. Under tisdagen lägger regeringen fram ett förslag för verksamhetens framtid.
Magnus Andersson som är kurator på sprutprogrammet på Universitetssjukhuset MAS i Malmö är positiv inför dagens presentation. - Vi har haft en väldigt låst situation i narkotikafrågan i Sverige, det har funnits starka motsättningar. Eftersom frångan varit så kontroversiell har man politiskt inte kunnat fatta något beslut, men nu verkar tiden vara mogen. 1 000 personer om året Drygt tusen personer besöker varje år infektionskliniken på MAS för att byta in sina sprutor. Det innebär 50-60 besök per dag. Verksamheten startade för att hindra spridningen av HIV i missbrukarkretsar och alla som kommer till mottagningen testas. Under de senaste två åren har man inte upptäckt något nytt fall av HIV bland sprutnarkomanerna. Många kritiska Men många är kritiska till att sjukhuset håller missbrukare med sprutor. En kritik som Magnus Andersson avvisar. - Den forskning som varit på området kan inte visa på att missbruket ökar på grund av att vi låter narkomanerna byta sprutor hos oss. Däremot är det många som tror att vi kan hjälpa dem att hålla sig så friska som möjligt fram till dess att de slutar med sitt knarkande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".