Utbildning

Sämre resultat och fler avhopp vid distansstudier

Att läsa på distans blir allt vanligare bland skåningar som studerar på vuxenutbildningar. Men distansstudier kräver disciplin och leder ofta till sämre resultat och fler avhopp från kurserna.

- Distansstudier kräver mer, både självständighet och eget driv, säger Anders Fredriksson, som är rektor på Komvux Kronborg i Malmö.

Hos Liber Hermods, som tagit över vuxenutbildningen i Landskrona, Sjöbo och Tomelilla, träffar eleven aldrig sin lärare. Istället har de kontakt över Internet. Det finns också en handledare som de kan vända sig till på plats i hemkommunen.

Stefan Durborg är en sådan handledare och trots att det kan leda till sämre resultat, så tycker han att det bra att distanskurserna kräver mer av eleverna.

- All undervisning syftar ytterst till mer självständighet och eget ansvarstagande. För många är ju utbildningen en väg till högskolan, så det är en blick åt det hållet också, säger Stefan Durborg.

- Det krävs att man är motiverad och tar tag i studierna, säger Fredrik Holmberg, som läser upp sina gymnasiebetyg i Sjöbo och han har märkt av att distansstudierna kräver en hel del.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".