HÄSSLEHOLM

Kyrkan tar allt större socialt ansvar

Det har blivit vanligare att socialtjänsten hänvisar personer som behöver ekonomisk hjälp till Svenska kyrkan. Det vittnar skånska diakoner om.

Det är främst hemlösa, långtidssjuka och ensamstående föräldrar som behöver hjälp med att betala tandvård, mediciner och glasögon.

– Jag har kring jul och efter jultiden mött personer som sagt att socialen sagt åt dem att gå och fråga kyrkan, säger Bodil Johansson, diakon i Hässleholms församling.

Hon säger att antalet personer som kommer med en hänvisning från socialen har ökat det senaste året.

Bilden som Bodil Jönsson i Hässleholm ger bekräftas av en färsk undersökning som SKTF-tidningen gjort. I undersökningen uppger över hälften av de tillfrågade diakonerna runt om i landet att det har blivit vanligare att socialtjänsten hänvisar sina klienter till kyrkans diakoner.

På Hässleholms kommun håller man emellertid inte med om bilden.

– Nej, vi hänvisar inte folk till kyrkan. Vi är ju samhällets sista nät. Däremot är det så att folk tar kontakt med kyrkan när man kanske har fått ett avslag här, säger Peter Hansson, enhetschef på socialförvaltningen i Hässleholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".