Fortsatt sprututbyte i Malmö och Lund

Försöksverksamheten med sprututbyte för narkomaner vid sjukhusen i Lund och Malmö bör bli permanent. Det föreslår regeringens narkotikapolitiske samordnare Björn Fries.
Björn Fries anser också att liknande verksamheter bör startas på andra håll i landet. Skärpta krav Samtidigt ställer han skärpta krav på de fortsatta sprututbytesprogrammen i Malmö och Lund, liksom på eventuella nya program. Till exempel måste kommuner och landsting som vill bedriva sprututbytesverksamhet även kunna garantera att det finns avgiftningsplatser. Dessutom bör innehållet i verksamheten dokumenteras på ett systematiskt sätt. Redovisa till Socialstyrelsen Björn Fries tycker inte att sprututbytena i Lund och Malmö behöver avbrytas eller att man ska behöva ansöka på nytt om att få driva verksamheten. Däremot bör man snarast, men senast under 2005, redovisa till Socialstyrelsen hur man avser att anpassa verksamheten till de ökade krav som Björn Fries förslag innebär. Förslaget ska nu behandlas av regeringen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".