Svårt sänka kostnader för vårdavtal

Sjukvårdsdirektören i sydvästra Skåne Håkan Rundberg menar att det finns inte en chans att kunna omförhandla och sänka kostnaderna för de vårdavtal man har med privata vårdgivare. Det säger Rundberg som svar på kraven från fullmäktige i Region Skåne.
För tre veckor sen beslöt regionstyrelsen att distriktsnämnderna ska leta upp och pröva alla avtal med privata vårdgivare, och sänka kostnaderna för de avtalen. Men att skriva nya avtal kan man bara göra när de löper ut och det är väldigt få som gör det nu. - Då det gäller de tecknade avtalen så är de civilrättsligt bindande. Skulle vi inleda en förhandling som innebär att riva upp gällande avtal, så skulle resultatet bli att man skulle säga att vi går över på taxan istället. Det skulle inte innebära någon ekonomisk vinst, och en försämrad styrbarhet, att den privata vården inte kan samverka med den offentliga som vi önskar, säger Håkan Rundberg. Vet inte politikerna i Skåne detta sen tidigare? - Jag förstår ju att man politiskt känner sig tvingad att vända på alla stenar, men den här är inte framgångsrik - i alla fall inte i det sydvästra distriktet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".