Brist på sjuksköterskevikarier i sommar

Det råder brist på sommarvikarierande sjuksköterskor i Skåne. Många kommuner får nu vända sig till privata rekryteringsbolag för att täcka bristen.
För att sänka kostnaden kan flera skånska kommuner nu tänka sig att köpa upp tjänsterna gemensamt. En av dessa kommuner är Lund. - Vi har ingen brist på folk som vill jobba, men har svårt att få tag på utbildade sjuksköterskor, säger Karin Thorsell, personalkonsult på kommunen. Förutom Lund vill även Kävlinge, Svalöv, Höör, Hörby, Burlöv, Svedala och Lomma vara med i projektet. Men att anlita bemanningsföretag är en dyr historia. En privatrekryterad sjuksköterska kan kosta upp till 600 kronor i timmen. I Lund försöker man förhindra att lägga ner så mycket pengar i framtiden. - Vi har skapat en intern bemanningspool för personal inom kommunen, genom att använda den så hoppas vi slippa bemanningsfirmorna, säger Karin Thorsell. Men fackförbundet Kommunal ogillar de här planerna. I Lomma har förhandlingarna strandat totalt. Facket vill att man skall låta de deltidsanställda som vill börja arbeta heltid innan man vänder sig till bemanningsföretag. David Rasmusson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".