Oväntat underskott i primärvården

Sjukvården i sydvästra Skåne måste spara 80 miljoner kronor. I underskottet ingår ett underskott på 38 miljoner kronor från primärvården som oväntat dykt upp.
– Någonstans i primärvården har man inte upptäckt de här kostnaderna, säger Per-Olof Olofsson (s), ordförande för sjukvårdsdistriktet som dock tycker att underskottet på 80 miljoner ska sättas i relation till hela budgeten, som omfattar fem miljarder kronor. Cheferna för MAS och primärvården i sjukvårdsdistriktet får nu i uppdrag att senast i maj redovisa var nerskärningarna ska göras. – Primärvården och familjeläkarna är prioriterade. Där har fullmäktige sagt att inga reduceringar får göras, säger Per-Olof Olofsson. I Hindby finns en nystartad vårdcentral och nya vårdcentraler planeras i Husie och Lindeborg. För att kunna projektera dem kommer sjukvårdsdistriktet begära att få del av centrala medel. Trots det ökade underskottet satsas ändå på att minska trycket på akuten på Universitetssjukhuset MAS. Distriktet har fått ett positivt förhandsbesked av regionledningen om att få skapa 22 nya mellanvårdsplatser dit patienterna kan slussas när de vårdats färdigt på akuten så att akutens platser kan utnyttjas bättre. De nya vårdplatserna ska finnas klara på gamla Södra Sommarstadens sjukhem efter sommaren. Investeringen kostar elva miljoner kronor. Det stora problemet blir att hitta de 50 nya sköterskor som behövs. – De hittar man inte i en hast, säger Per-Olof Olofsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".