Få trelleborgare undrade om vindkraft

En jättelik vindkraftpark med 128 vindmöllor planeras på Kriegers Flak, i havet mellan Tyskland och Sverige. Företag är beredda att satsa sju miljarder kronor och hoppas på regeringens stöd. De vill också veta vad skåningarna tycker. Men på samrådsmöte i Trelleborg på onsdagskvällen var det få som kom.
– Det är för dåligt, tyckte Marita Nilsson från föreningen Rädda Sydkusten som kört från Abbekås för att vara med på mötet. – Alla trelleborgare borde gå man ur huse om ni inte vill ha dem här. Det gjorde vi i Rädda Sydkusten. Man kan inte sitta hemma! Bara tolv personer hade mött upp för att få information om planerna på vindkraftsparken som är tänkt att placeras tre mil söder om skånska kusten. – Jag trodde vi skulle bli minst 50 personer, sa projektledaren Maria Röske från det tyskägda företaget Sweden Offshore Wind som också var besviken över det dåliga intresset. – Många känner sig nog inte berörda. Alla bor inte längs kusten. Även i Vellinge där ett annat samrådsmöte hölls häromdagen, har intresset för planerna varit svalt. Till Vellingemötet kom endast 10-12 personer. På mötet i Trelleborg på onsdagskvällen kom kritik från publiken att det inte gavs några exakta besked om hur höga vindmöllorna blir, endast att de kan bli mellan 120 och 140 meter höga. – Tornen finns inte på marknaden än, så det finns inga säkra uppgifter, sa projektledaren Maria Röske. Alla synpunkter som kommer fram på de olika samrådsmötena protokollförs och kommer sedan att ingå i inlagorna när tillstånd söks för projektet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".