Jobb på dagis lockar inte studenter

Förskollärarutbildningen i Malmö har svårt att locka folk. Malmö högskola brukar ta in 200 studenter på utbildningen, men nu är det bara cirka 100 som läser till förskollärare.
Nu för tiden har studenterna som läser på lärarhögskolan fler valmöjligheter. Även om man börjar läsa till förskollärare kan man under utbildningens gång byta och bli lärare i grundskolan istället. Utbildningarna är idag lika långa, tre och ett halvt år eller 140 poäng. – Många tycker att när de ändå ska läsa lika länge kan de lika gärna bli lärare, säger Göran Levin, utbildningschef på Malmö högskola. Göran Levin tror också att löneskillnaden mellan de två typerna av lärare kan påverka studenternas val. 97 procent av alla som jobbar som förskollärare är kvinnor. Det vill Göran Levin ändra på. – Vi har startat ett projekt som heter Fler män i skolan, på så vis hoppas vi få in fler män i förskolan också.
David Rasmusson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".