Höör vill förbjuda farligt gods

Höörs kommun vill inte längre låta transporter med farligt gods passera genom kommunen på riksväg 23. De farliga ämnena kan bland annat hota Ringsjöarna.
– Passagen vid Gamla Boo mellan Ringsjöarna är känslig. En olycka där kan påverka både omgivningen och sjöarna, säger Tonny Antmar, räddningschef i Höör. Sedan augusti förra året har det varit förbjudet att transportera farligt gods på väg 23 i Höörs kommun. Men förbudet har bara gällt klasserna 3-9. Klasserna 1 och 2 som innefattar explosiva ämnen och gaser har varit tillåtna. Länsstyrelsen har inte ansett att dessa ämnen kan påverka vattenkvaliteten i Ringsjöarna. Men Tonny Antmar anser att alla klasser är lika farliga. – Man har ju olika farlighet inom respektive klass. Vissa gaser och ämnen är farligare än andra, säger Antmar. Men hur ska man köra istället? – Man ska köra E22 fram till Hörby och sedan riksväg 13 norrut för att sedan fortsätta på väg 23. Det är samma sträcka som transporter med farligt gods av klass 3-9 måste köra idag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".