Skolor granskas hårdare

Från och med i höst kommer samtliga kommunala skolor i Skåne att inspekteras av Skolverket. Det är en följd av Skolverkets nya organisation. De regionala tillsynskontoren ska nu helt koncentrera sig på att kontrollera kvaliteten på undervisningen i skolorna.
- Vi ökar närvaron, särskilt i skolorna och vi kommer att ha en bredare infallsvinkel jämfört med tidigare samtidigt som vi också kommer att ta ställning i kvalitetsfrågor, säger Björn Persson, enhetschef på Skolverket i Lund. Den 1 mars delades Skolverket upp i två olika myndigheter. Arbetet med att stödja förskolor, skolor och kommuner för att förbättra resultaten och kvaliteten flyttas till den nystartade Myndigheten för Skolutveckling. Det nya Skolverket kommer därmed helt ägna sig åt att skärpa kontrollen och granskningen av hur skolorna följer lagen. I fortsättningen skall verket också mäta kvaliteten på undervisningen utifrån de mål som anges i läroplanerna. Den nya organisationen kommer att börja arbeta med full kraft först i höst. Fram till dess håller man nu på att utarbeta metoder och verktyg för arbetet. En följd av den nya uppgiften blir fler besök på skolorna. Under de kommande sex åren skall Skolverkets regionala enheter ha besökt samtliga kommunala skolor i landet. För enheten i Lund innebär det närmare 1.000 skolor i 59 kommuner. - Jag förutsätter att den ökade närvaron i skolan kommer att märkas. När vi är ute så intervjuar vi inte bara politiker, skolledare och lärare utan även föräldrar. Sedan skall vi bli bättre på att offentliggöra våra resultat, göra sammanställningar av vad vi kommer fram till. Det görs en del redan, men det ska bli ännu bättre, säger Björn Persson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".