Skolskjuts över kommungräns bedöms olika

Det kan vara svårt att få skolskjuts till barn som bor växelvis hos sina skilda föräldrar. Och om föräldrarna bor i olika kommuner kan det bli extra problematiskt.
Beroende på hur föräldrarna argumenterat har länsrätten bedömt likartade fall helt olika. I somras vägrade Skurups kommun ordna skolskjuts till en tioårig flicka som går i skolan i Rydsgård, men bor varannan vecka hos in pappa i Malmö. Pappan överklagade beslutet till Länsrätten och de gav honom rätt och upphävde kommunens beslut. I december överklagade Skurups kommun länsrättens dom till kammarrätten och kammarrätten tar i morgon beslut om ärendet ska prövas eller inte. En liknande tvist pågår nu i Perstorps kommun. Veronicha Petterssons har fem barn, tre av dem är skrivna och bor i Kågeröd hos sin pappa, där de också går i skolan. Tio skoldagar i månaden bor de hos henne i Perstorp. Då kör hon totalt 16 mil om dan för att barnen ska komma till och från skolan. Men kommunen har nekat Veronichas barn skolskjuts. Veronicha har överklagat kommunens beslut men fick avslag i länsrätten, och nu ska hon överklaga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".