Kommuner kan bli aktievinnare vid Irakkrig

Vellinge, Kävlinge och Staffanstorp tillhör de 45 svenska kommuner som kan tjäna pengar på ett amerikanskt angrepp mot Irak. Kommunerna har satsat pengar i fonder där några av världens största krigsindustrier ingår.
Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, moderaten Göran Holm räknar med att Vellinge kommun satsat runt 30 till 40 miljoner kronor i olika fonder. I fonderna ingår amerikanska företag som Lockheed Martin, Boeing och Northrop Grumman som alla är bland de fem största krigsindustrierna i världen, enligt Stockholms internationella fredsinstitut, Sipri. Avkastningen viktigast Men Göran Holm har inga etiska betänkligheter när det gäller kommunens satsningar i amerikansk krigsindustri. - Det enda jag ser på är att fonderna ger god avkastning, säger han. Pensionspengar De pengar som placerats i fonder i Vellinge kommun är pensionsmedel till kommunens anställda. Göran Holm skäms inte för att de pengar de får i pension kommer från avkastningen av fonder som innehåller krigsmaterielföretag. - De kommer förmodligen leva gott på de pengarna, säger Holm. Väntas stiga Vid ett amerikanskt angrepp mot Irak kommer aktierna i de här företagen med stor sannolikhet att stiga i värde. Företagen tillverkar bland annat stridsflygplan och missiler, vapen som kan komma att användas vid en amerikansk attack.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".