Christiania hotas av rivning

Haschförsäljarna på Christiania i Köpenhamn kan tänka sig att riva sina bodar för att rädda fristaden från att bli jämnad med marken.
Den senaste tiden har en hård debatt rasat i Danmark om den 30 år gamla fristaden Christiania som ligger på mycket attraktiv mark nära Köpenhamns centrum. De borgerliga partierna har velat jämna fristaden med marken när fristadens avtal med försvarsministeriet går ut nästa år, och istället förvandla området till bostadsområde. Stort stöd för Christiania Men stödet för det är inte så stort, visar Gallups nya opinionsundersökning. 75 procent av alla köpenhamnare vill ha Christiania kvar, och så säger också nära hälften av alla borgerliga väljare. Till och med i Dansk Folkeparti, där partiledaren Pia Kjærsgaard rasat mot den knarkliberala fristaden, är många emot en rivning. Och nu kan det stora borgerliga partiet Venstre istället tänka sig att satsa 300 miljoner på att snygga upp fristaden - en tvär kursändring från det tidigare rivningskravet. Huvudsaken är att haschhandeln försvinner. Haschhandeln kan upphöra Och nu erbjuder sig knarkförsäljarna själva att riva sina bodar på ökända Pusher Street och upphöra med handeln - åtminstone för ett tag, rapporterar tidningen Politiken efter ett möte på Christiania igår. Många av dem som bor på Christiania är mycket kritiska till den olagliga handeln som kontrolleras av mc-gäng och andra kriminella organisationer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".