Lund

Ventilbyte i bussar ger grannar nattro

Det ska snart bli tystare vid Swebus bussparkering i centrala Lund. Busstillverkaren har nu hittat en lösning, efter att grannar till bussdepån länge har klagat över ett tjutande ljud när de gasdrivna bussarna ska tankas.

– Vi har byggt om ett antal bussar och ljudmätt och provat dem, och det utfallet är vi nöjda med, säger Henry Kärrström, trafikchef på Swebus.

Det är det tjutande ljud som uppstår i en ventil när bussen tankas med gas, som har irriterat de boende nära bussdepån. Nu har busstillverkaren hittat en lösning efter ett byte av ventiler i gastanksystemet, och på sätt har ljudnivån gått ner.

Bytet sker i elfte timmen, för miljöförvaltningen i Lund har bestämt att senast den sista maj måste ljudet vid tankningen har sänkts rejält, annars förbjuds tankningen. Grannarna i området är nöjda.

– Det verkar ju bra. Det har ju tjutit alldeles förfärligt mycket, och många har haft svårt att sova, säger Bengt Uppström, sekreterare i bostadsrättsföreningen Oscar Två i Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista