Helsingborg

Skärpt uppmärksamhet minskar lastbilsstölderna

På bara ett år har problemen med stölder ur lastbilar minskat mycket kraftigt i södra Sverige. Hittills i år har polisen bara fått in 57 anmälningar om inbrott, jämfört med 172 samma period förra året.

En förklaring kan vara de gemensamma ansträngningar som sattes igång under förra året i Sydsverige. Där samlades alla led ur transportindustrin, från åkare och speditörer till kommunpolitiker och försäkringsbolag för att prata om vad som kan göras.

- Man borde kunna erbjuda en bevakad parkering för lastbilar, husbilar och turister, säger Ulf Jönsson, vd för Börje Jönssons åkeri i Helsingborg.

Inbrotten i lastbilar har minskat kraftigt under första kvartalet i år. Det visar ny statistik från polisen. I Syd- och Västsverige har antalet anmälda stölder gått ner med två tredjedelar. Det beror troligen på det nya samverkanssamarbete som har inletts

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista