MALMÖ

Butiker flyr byggkaos på Värnhem

Butikerna runt Värnhemstorget i Malmö i fortsätter att kämpa med allt sämre ekonomi som en följd av Entré bygget. Flera butiker har redan fått stänga eller flytta på grund av kaoset i stadsdelen.

– Det är helt öde här. Vi har tappat 2,5 miljoner kronor i omsättning under de två år som de har hållit på att bygga här, säger Bert-Inge Billberg äger en djurbutik på Pilgatan.

Han har redan fått skära ner sin personalstyrka med 2,5 tjänster. Problemet som han ser det är inte själva bygget. Han är positiv till Entré Malmö som, när det väl är klart, kommer att betyda fler kunder för honom. Det han är kritisk mot är att kommunen inte engagerar sig för att få lite mer ordning och reda på Pilgatan under tiden.

– Det är ett samhällsansvar mot invånarna att även de som bor här idag ska kunna fortsätta att leva här, både näringsidkare och hyresgäster men det bryr Malmö sig inte om, säger Bert-Inge Billberg.

Enligt Emmanuel Morfiadakis (s), ordförande i tekniska nämnden varken kan eller kommer kommunen att göra något åt Pilgatan. Bert-Inge Billberg och hans djurbutik får helt enkelt stå ut tills bygget är klart.

– Jag kan beklaga men inte göra något åt det. Vi annonserade om bygget redan för tre år sedan. De signaler jag har hört från de små butiksägarna är enbart positiva. Det är alltid någon som blir störd när det byggs, säger Emmanuel Morfiadakis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista