Malmö

Tre personer åtalade för katsmuggling

I ett och ett halvt år har Tullverket jobbat med att kartlägga dem som smugglar in drogen kat i Sverige via Skåne. På tisdagen åtalades tre personer som man tror är huvudmännen den omfattande smugglingen.

– Det är ett stort genombrott. Nu hoppas vi på en bra tingsrättsdom, som kan vara vägledande för hur man kan jobba mot drogen kat, säger Peter Ryman, projektledare på Tullverket.

Hela den här knarkhärvan började i augusti förra året när tullen grep en person på Öresundsbron som försökte smuggla in 137 kilo kat i sin personbil. Efter det inledde tullverket en förundersökning som avslöjade huvudmannen, det vill säga vem som låg bakom hela ligan.

Spaningar, telefonavlyssning, vittnesuppgifter och kartläggning av resor fortsatte sen under hela hösten och har nu alltså lett till att huvudmannen, och två av hans medhjälpare ställs inför rätta.

Under tiden som den här spaningen pågått har dessutom sex personer som tagit emot den insmugglade katen också kunnat gripas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista