Malmö

Lärarutbildningen i Malmö kritiseras

Högskoleverket presenterade på tisdagen kritik mot tio av landets lärarutbildningar. Utbildningen i Malmö kritiserades bland annat för att antalet forskarutbildade lärare för få.

– Jag blev väldigt förvånad eftersom Malmö högskolas lärarutbildning är en av Sveriges största och bästa men kritiken vi får om för få disputerade lärare stämmer inte eftersom vi inte får räkna med de lärare vi samarbetar med på Lunds universitet, säger Maria Sundqvist, områdesprefekt på lärarutbildningen i Malmö.

Dels handlar det enligt Maria Sundqvist om hur högskoleverket har räknat och dels att mycket av det man får kritik för redan är åtgärdat eftersom det är ett år sedan granskningen gjordes.

Första terminen på utbildningen som tidigare inte alls var ämnesinriktad innehåller idag både generella lärarkunskaper och ämnet man valt och dessutom har man infört ett tregradigt betygssystem och samlat examinationerna för att eleverna lättare ska kunna mäta sina kunskaper.

Klara Brånäs läser på sin åttonde termin med svenska som huvudämne och hon tycker också att utbildningen fått orättvis kritik.

– De som säger att det är för slappt har ofta inte läst här. Som student är man inte medveten om lärarna har disputerat eller inte. Men man vet om de är kompetenta och sköter sitt jobb. Det tycker jag verkligen de kan, säger Klara Brånäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".