Hallandsås

Experternas dag i rättegången om Lyabäcken

Tisdagen var den fjärde dagen i rättegången där Banverket och deras entreprenör Skanska-Vinci är åtalade för utsläppen i Lyabäcken sommaren 2003. Olika experter har gett sin bild av vad som kan ha hänt.

Utsläpp som enligt åklagaren kom från en provborrning för tunnelbygget genom Hallandsåsen.

Det var professorernas dag i Helsingborgs tingsrätt i dag. En stor del av tiden gick åt till att höra professorn i geologisk teknologi Leif Bjelm som polisen anlitat som expert i sin utredning. Leif Bjelm svävade inte på målet när det gällde orsaken till utsläppen. Han var övertygad om att det kom just från provborrningen, och hänvisade dels till utgrävningar som han gjort intill Lyabäcken efter utsläppet.

Utgrävningarna visade att det fanns spår av cement. Dels till tester som gjordes med att trycksätta borrhålet. Testerna som resulterade i att det bubblade upp luft och trängde upp vatten i och i närheten av bäcken.

Professor nummer två som hördes var Håkan Stille som kallats av Skanska/Vinci. Han är professor i jord och bergteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan. Håkan Stille hänvisade tillteoretiska beräkningaer som fått honom att tvivla på att utsläppen kom från provborrningen.

Rättegången pågår fram till den 8 maj

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".