SJUKVÅRD

Stockholmsklinik söker operationslokaler

En privatklinik i Stockholm undersöker nu möjligheten att få hyra in sig på något skånskt sjukhus. Centrum för titthålskirurgi har många skånska kunder som istället skulle kunna opereras i Skåne.

– Jag har skånska patienter som idag måste opereras i Stockholm och därför letar jag nu efter möjligheter att hjälpa dem med operation i Skåne istället, säger Dag Arvidsson, som är ansvarig för centret.

Centrum för Titthålskirurgi tar emot patienter som antingen betalar själva eller som får sin operation finansierad av ett försäkringsbolag.

De arbetar med titthålsteknik, och utför en rad olika operationer, till exempel för bråck och gallbesvär, och fetmaoperationer.

Strax före jul kontaktade Dag Arvidsson Hässleholms sjukhus, där operationslokalerna inte används fullt ut, och föreslog ett samarbete.

– Region Skåne behöver nog mer verksamhet och genom att hyra ut lokalerna kan vi få in extra pengar, säger Ewald Ornstein, chef för Hässleholms sjukhusorganisation som nappade på idén om att hyra ut lokaler och personal.

Två operationer genomfördes, och man hade tänkt göra ett par till för att sedan utvärdera, men Ewald Ornstein blev uppringd av sin chef som inte ville att man skulle fortsätta med operationerna.

– Ledningen ville inte att vi skulle fortsätta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".