Sport, golf

Tiden begränsar golfintresset

Var tredje golfklubb i Skåne har svårt att rekrytera nya och behålla sina gamla medlemmar. Det visar en undersökning från Skånes golfförbund.

Antalet aktiva golfare har stadigt minskat de senaste åren. En av de klubbar som har fått problem är Hässleholms golfklubb som nu är till salu bland annat på grund av för få medlemmar.

- Medlemsantalet är A och O för en golfklubb. Det ger intäkter, säger Roland Oscarsson är ordförande i klubben.

De har gått från 1100 medlemmar till cirka 600. Det och höga ombyggnadskostnader har blivit fallet för Hässleholms golfklubb, som har funnits i 30 år.

Nu visar det sig att var tredje golfklubb i Skåne har tappat fullbetalande medlemmar. Köerna till klubbarna har på många håll minskat eller helt försvunnit. Bokskogens golfklubb har tidigare haft en kö på cirka 300 personer, nu är den nere på 50. Örestads GK i Lomma har ingen kö alls numera och inte Mölle GK eller Kristianstads golfklubb heller.

På Lunds Akademiska golfklubb har en gång i tiden haft en kö på tio år, nu kan den som vill bli medlem i princip bli det på en gång. Anledningen kan vara att man tar in fler medlemmar än vad man har gjort tidigare. Men klart är också att medlemtappet har påverkat köerna.

- Vi vill ha ett konstant antal medlemmar. Nu går vi på offensiven, säger Joel Sommerfeldt är ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".