Helsingborg

HIF stänger av supporter på ett år

Helsingborgs IF har portförbjudit en välkänd bråkmakare från sina matcher under ett år framåt.

Det är första gången en svensk fotbollsklubb stänger av en supporter för händelser utanför en svensk arena. Helsingborgaren är 27 år och har tidigare portats på livstid från FC Köpenhamns matcher.

Det handlar om den svensk som pekades ut som ledare för upploppet i Köpenhamn när FC Köpenhamn mötte Naestved i supercupen och matchen fick avbrytas. Huliganer bröt sig igenom stängslet som håller lagens supportrar åtskilda och det blev vilt slagsmål.

På filmklipp från TV och pressfoto framgick sedan att den 27-åringe helsingborgaren med sparkar och slag attackerade både ordningsvakter och polis och man ansåg också honom som drivande.

Han är ökänd i HIF-sammanhang och har tidigare varit avstängd i två år i Helsingborg.

Det som är nytt nu är att mannen också avstängs av från HIF: s matcher för händelser som inte hände i Helsingborg.

HIF:s pressansvarige Frederik Ericsson säger att man provar nya metoder och har låtit sin juridiske sakkunnige utreda frågan att använda arrangörsrätten mot huliganer även mot våld på annan plats.

27-åringen beskrivs som en av de ledande i Helsingborgs huliganfirma Frontline.

– Jag tror att han reagerar med stor besvikelse. När vi träffades så bekräftade han att det vi hade på bilderna var riktigt. Men han tyckte att det är fel att straffas för något som skett i ett annat land, säger Krister Azelius, HIF:s jurist Andreas Matz reporter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".